Za svećenike zaređena tri salezijanca

Zagreb, (IKA) – Don Branko Bendra iz župe sv. Brcka iz Brckovljana, don David Alojzije Leskovar iz župe Uznesenja BDM iz Pregrade, i don Ivan Alojzije Terze iz župe sv. Martina iz Vranjica, sva trojica članovi Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca, zaređeni su za svećenike u subotu 14. svibnja, na blagdan sv. Mateja apostola, u crkvi Svete Mati slobode u župi Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu. Mlade salezijance za svećenike je zaredio zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić pred više tisuća vjernika, među kojima su bili roditelji, braća i sestre, rodbina i brojni prijatelji ređenika.
Nakon što je don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije, predstavio kandidate za svećeničko ređenje, mons. Pozaić osvrnuo se na blagdan kojim je zbor apostola popunjen izborom sv. Mateja koji je bio izbor Crkve, a ne izravno od Krista. Na isti način, napominje biskup, može se povezati i današnji događaj ređenja koje predstavlja velikodušni odgovor na Kristov poziv i prihvat novoređenika u red prezbitera od strane Crkve uime Kristovo. Biskup je istaknuo da su novoređenici svojim životnim odabirom odlučili prepustiti se Kristu na službu narodu, posebno mladima po uzoru na sv. Ivana Bosca.
Mons. Pozaić posebno je istaknuo lik sv. Leopolda Mandića, te pozvao novoređenike da u svom redovničkom i svećeničkom pozivu slijede stope tog sveca kao primjera potpunog predanja Bogu da bi služili narodu, ponajviše u službi sakramenata euharistije i ispovijedi. Na kraju je istaknuo da je taj radosni događaj svećeničkog ređenja radost za univerzalnu Crkvu, a napose za Crkvu u Hrvatskoj i Hrvatsku salezijansku provinciju. Također je napomenuo da novoređenici ustraju u svom pozivu biti Krist za druge te da ih teška vremena, pa tako i progonstvo, neće mimoići. Nakon propovijedi uslijedio je obred ređenja.
U koncelebraciji svečanoga misnog slavlja uz provincijala don Peju Orkića ređenje je uveličalo još pedesetak svećenika i dvadesetak đakona iz raznih europskih salezijanskih provincija. Prisutni su bili don Luigi Testa, don Antonello Sanna i don Ante Vasilj, ravnatelji zajednica u kojima su trojica novozaređenih prezbitera služili đakonsku godinu. Župnici don Ivan Matković, vlč. Ivan Mikec i vlč. Milan Pušec zajedno sa župljanima iz Vranjica, Pregrade i Brckovljana hodočastili su na ređenje svojih nekadašnjih župljana. Iz Italije su stigli odgajatelji, profesori i subraća salezijanci s kojima su don Branko, don David i don Ivan proveli velik dio formacije i dijelili studentske klupe. Mnogi drugi svećenici, redovnice, bogoslovi, novaci, prednovaci, Kćeri Marije Pomoćnice i članovi salezijanske obitelji stigli su da budu prisutni na tom velikom događaju za salezijance i Crkvu u Hrvatskoj. Na misi je pjevao udruženi zbor mladih župe Duha Svetoga s Jaruna, Davidias i Mirabilia Dei s kojima je zajedno pjevao okupljeni narod.
Mladomisnici su udijelili svoj blagoslov na završetku mise. Po završetku misnog slavlja svećenici, ministranti i narod pljeskom su u otvorenom atriju svetišta pozdravili nove svećenike, a zatim su im svi pohrlili čestitati. Slavlje je nastavljeno druženjem oko obiteljskog stola u prostorijama župnog oratorija.
Na svetkovinu Duhova don Branko, don David i don Ivan imali su mlade mise u župi Duha Svetoga na Jarunu čiji je župni blagdan protekao u posebno milosnom ozračju radosti.