Izvješće za aktivnosti djece i mladih u 2020.

Nama Salezijancima, evangelizacija i odgoj djece i mladih posebno leži na srcu. Nažalost, korona je tijekom 2020. strašno utjecala na ove aktivnosti.

Poštovani župljani,

donosim vam financijsko izvješće za drugo od tri velika područja rada župe Marije Pomoćnice. Nakon izvješća o Caritativnim aktivnostima i troškovima, dajem vam na uvid područje odgoja i evangelizacije djece i mladih. Nama Salezijancima, evangelizacija i odgoj djece i mladih posebno leži na srcu. Nažalost, korona je tijekom 2020. strašno utjecala na ove aktivnosti. Osobno, teško me pogodila ova situacija. Nadajmo se normalizaciji, u suprotnom to će ostaviti teške posljedice na generacije mladih koje su u ovom periodu trebale primiti dio odgoja kojeg će u ovom slučaju nepovratno izgubiti. Ovaj mali broj aktivnosti kojeg smo održali, uglavnom se odnosio na prve mjesece 2020. godine. Ipak, nakon prvotne blokade, dio aktivnosti smo imali i tijekom ljeta.

Kod svih aktivnosti djeca i mladi izravno financijski participiraju. No, neke od ovih aktivnosti zahtijevaju dodatna ulaganja, jer djeca i mladi često nisu u stanju sami pokriti troškove sudjelovanja. Ugrubo, prošlih godina su redovito ukupni iznosi za ovo područje (zbroj iznosa kojim sudjeluju sami sudionici i iznosa kojim sudjeluje župa) iznosili nešto iznad 300,000.00 kuna. U tom ukupnom iznosu, župa je prošlih godina izravno sudjelovala s otprilike jednom trećinom, odnosno s nešto više od 100,00.00kn godišnje.

Za razliku od prošlih godina, kao posljedica korone, ove godine iznosi su daleko manji. Nažalost, aktivnosti s djecom i mladima su u 2020. strašno patile. Ne ponovilo se. U nastavku, donosim zbirnu tablicu po područjima koja se mogu na neki način smisleno grupirati, a svi iznosi izraženi su u kunama. Tu su zbrojeni i iznosi s kojima su sudjelovali sudionici, kao i dio kojim je župa participirala:

Slijedi kratki opis aktivnosti u 2020 godini. Ljetni oratorij je ove godine trajao svega 5 dana, i prijave su bile ograničene na samo 100 sudionika. Nažalost, radi epidemiološke slike u zemlji, zimski oratorij uopće nije održan. Tijekom ljeta, dok su to okolnosti dozvoljavale, ipak smo organizirali 4 ljetna kampa u Prizidnici na otoku Čiovu. Sveukupno, na ovim kampovima sudjelovalo je ukupno 75 srednjoškolaca i studenata. Nažalost, radi korone, za osnovnoškolski uzrast i za krizmanike ove godine nismo mogli ništa organizirati. Tijekom godine, posebno u periodu siječanj-ožujak, imali smo nekoliko formativnih susreta za najvažnije grupe mladih suradnika na župi. Na ovim formativnim susretima, sudjelovalo je ukupno 95 sudionika (ministranti, animatori, volonteri). Što se tiče krizmanika, prvi dio školske godine je tekao normalno. No, od 20 ožujka nadalje, i župne kateheze kao i već dobro uhodane krizmanijade su bile obustavljene. Kestenijadu smo ipak i ove godine održali. Dok je prošlih godina na kestenijadi sudjelovalo i do 600 sudionika, ove godine se okupilo tek 100tinjak mladih. Možemo reći – tradicija nije prekinuta. No, nažalost, lijepo uhodanu tradiciju dočeka sv. Nikole, ove godine smo prekinuli. Procijenili smo da je preveliki rizik okupljati tako veliki broj djece i roditelja u zatvoreni prostor. Nažalost, ove godine je i naš oratorij uglavnom bio zaključan. Iznimka su bili početak godine, i dio ljeta. U rijetkim trenucima kada je oratorij bio otvoren, prisutnima su na raspolaganju bili aparat za kavu, sladoledi i aparat za palačinke. Prigodnih programa ove godine gotovo da i nije bilo (manje proslave, karaoke, nogometne utakmice na TV-u, manji radni sastanci oratorijanaca…).

Braćo i sestre, kao što možete vidjeti, korona je imala devastirajući učinak na pastoral djece i mladih u župi. Broj oboljelih i broj mrtvih se može vrlo lako prikazati. Nažalost, posljedice nepohađanja škole, nepohađanja sv. mise, nedostatka zdravog druženja s vršnjacima – to se ne može tako lako prikazati. Ove naše brojke daju tek naslutiti neke stvari. Osobno, mislim da će ovo ostaviti velike i izuzetno negativne posljedice na razne aspekte razvoja djece: vjerski, obrazovni, psihološki… Savjetovao bih vam, nađite vremena za svoju djecu. Posebno sada kada su uglavnom zaključani doma.

Ovim putem, želim zahvaliti svima koji su svojim prilozima sudjelovali u financiranju evangelizacije i odgoja mladih naše župe. Radi dobra djece i mladih, nadajmo se da ovo stanje neće još dugo potrajati. I ubuduće preporučam naše mlade u vaše molitve, i u vašu financijsku solidarnost. Ukoliko možete pomoći svojim poznanstvima, donacijama u materijalu i hrani, ili novčanim prilogom, bit ćemo od srca zahvalni. Novčane priloge možete uplatiti preko aplikacije BONUM HRVATSKA; donijeti u gotovini u župni ured; ili uplatiti izravno na bankovni račun župe Marije Pomoćnice:

Župa Marije Pomoćnice
IBAN (Privredna banka): HR3223400091100160655
OIB: 86156614897

Vaš, don Ivan Šibalić, župnik