Izvješće o sredstvima za aktivnosti djece i mladih u 2017. godini

Dragi župljani,

posljednjih nedjelja izvijestio sam vas o sredstvima koja smo u 2017. godini uložili u karitativne svrhe, a potom i u infrastrukturu i održavanje crkve i župnih prostorija. Danas vam donosim izvješće i o sredstvima uloženim u našu djecu i mlade.

Nama Salezijancima, posebno pri srcu stoji evangelizacija i odgoj djece i mladih. Zato, svake godine organiziramo veliki broj aktivnosti upravo za njih. Naravno, sve te aktivnosti koštaju, i jedan dio naše djece i mladih nije u stanju pokriti te troškove. Zato, župa redovito participira u troškovima evangelizacije i odgoja djece i mladih.

Neke od tih aktivnosti pokrivaju izravno svojom participacijom (npr. sv. Nikola, ministrantski susreti grada Zagreba i sl.). No, neke od ovih aktivnosti zahtijevaju posebna dodatna financijska i ina ulaganja, jer sudionici su nam prioritetni a sami nisu u stanju pokriti ove troškove. Što se tiče izravnih novčanih ulaganja, u 2017. smo razne aktivnosti s mladima subvencionirali  sveukupno s 120,700.00kn.

Popis ovih izdataka je vrlo dug, i neki iznosi su dosta mali. Stoga, donosim vam tablicu s prikazom samo najvećih pojedinačnih izdataka, koji prikazuju trošak za osnovnih 100 tisuća kuna, u kojoj su iznosi izraženi u kunama:

AKTIVNOST Kuna:
Ljetni i zimski oratorij 16,000.00
Ljetni kampovi 42,300.00
Ministranti – formacija 6,400.00
Volonteri – formacija 2,300.00
Animatori – formacija 3,800.00
Krizmanici – krizmanijade 6,400.00
Kestenijada 5,200.00
Sveti Nikola 2,900.00
Oratorij tijekom godine – razno (sladoled, kava i palačinke) 16,645.22

 

EVANGELIZACIJA MLADIH

A, evo i kratki opis aktivnosti u 2017 godini. Ljetni oratorij je pohodilo 250 djece, uzrasta uglavnom 4-8 razred osnovne škole. Ljetni oratorij je trajao 9 dana, i sudionici su najveći dio troškova pokrili kotizacijama. No, novac od kotizacija nije bio dovoljan za pokriti sve troškove, a i dio sudionika nije bio u mogućnosti sam pokriti troškove. Slično je bilo i sa zimskim oratorijem, na kojem je sudjelovalo oko 140 sudionika. Tijekom ljeta, organizirali smo više duhovno/rekreativnih programa, koje zovemo ”ljetni kampovi”. Konkretno, imali smo: 1) kamp na Postirama za djecu 4.-8. razred osnovne škole (45 sudionika); 2) kamp za krizmanike na Postirama (35 sudionika); 3) kamp volontera studenata u Dubrovniku (38 sudionika); kamp animatora na Postirama (22 sudionika); kamp srednjoškolaca na Postirama (38 sudionika). Planinarski kamp ”El Shaddai” na Velebitu (14 sudionika. Tijekom godine, imali smo i više formativnih susreta za najvažnije grupe mladih suradnika na župi. Tako smo u formacijama ministranata, volontera i animatora tijekom 2017. godine okupili ukupno oko 300 sudinika.  Također, tijekom godine smo jednom mjesečno imali zabavno/rekreativne programe za naše krizmanike. Na tim takozvanim ”Krizmanijadama” okupljali smo svaki puta po otprilike 120 sudionika. Na prošlogodišnjoj večernjoj kestenijadi okupilo se nevjerojatnih 400 studenata i srednjoškolaca, a na sv. Nikoli imali smo oko 250 malih sudionika do 5. razreda osnovne škole. Konačno, tijekom godine u oratoriju stalno su na raspolaganju aparat za kavu, sladoledi i aparat za palačinke, koji se pokrivaju dobrovoljnim prilozima. Tu su i povremeni prigodni programi (manje proslave, nogometne utakmice na TV-u, manji radni sastanci oratorijanaca…). Teško je znati koliko djece i mladih se obradovalo tim sitnim radostima (kava, sladoled, palačinke), ali brojevi su zasigurno jako visoki.

Ovim putem, želim još jednom zahvaliti svima koji su svojim prilozima sudjelovali u financiranju pastorala mladih naše župe. I ubuduće preporučam naše mlade i u vaše molitve, i u vašu financijsku solidarnost.

Vaš,

don Ivan Šibalić, župnik