Čestitka župnika

Sretan vam i blagoslovljen Božić i Nova godina!

Dragi župljani,

Sretan vam i blagoslovljen Božić i Nova godina!

Za nama je teška i vrlo neobična godina. Mnogi s popriličnom nevjericom gledaju u ono što se u cijelom svijetu događalo tijekom 2020. godine. Nažalost, mnogi s nemalom strepnjom gledaju i u budućnost. Pandemija koronavirusa obilježila je ovu godinu, i unijela veliki nered u svijet. Nažalost, unijela je i veliki nemir u mnoga ljudska srca. Upravo u takvom ozračju slavimo rođenje Božića na zemlji. Iako se često govori kako je ovo nekakva ”nova normalnost”, ipak se nadamo da ovo neće dugo potrajati. Tako, često čujemo i želju za ”povratak na staro”.

No, braćo i sestre, možda nam je upravo ovo prigoda da se propitamo čemu se mi to u životu u stvari nadamo. Isto tako, velika je ovo i izvanredna prilika za propitati razloge naše nade. Zar je vjernika dostojno da mu se sva nada svodi na: ”Nadam se da će ovo proći, i da će se sve vratiti na staro”? Zar da se sve naše molitve svedu na ovozemno zdravlje i na iščekivanje povratka na staro? Zar je prije korone ovaj svijet stvarno bio tako dobar da mu se sada želimo vratiti? Zar je ”povratak na staro” ikada bio kršćanski ideal? Da nam se nije možda dogodilo da smo se previše udomaćili u ovome svijetu?

Izvanredne situacije bude iz pospanosti. Izvanredne situacije potiču na spremnost i budnost. Izvanredne situacije su prilika za solidarnost i kršćansko djelovanje. Izvanredne situacije su prilika za rast u vjeri i potpunije i svjesnije predanje u ruke Božje. Tijekom došašća, toliko puta smo slušali poklik ”SRCA GORE!” Taj poklik nas je ustrajno podsjećao da je naša prava Domovina na nebesima!

Braćo i sestre, ova nevolja će proći. No, kada prođe, hoćemo li se jednostavno vratiti starom životu, uključujući i svojim starim ponekad i zlim navikama? Kada ovo prođe, hoćemo li ostati isti? Gospodin naš Isus Krist nije nas pozivao da se vraćamo na staro. On ne želi da svijet ostane isti. Nije nas pozivao da sigurnost tražimo u ovome svijetu. Krist nije naviještao kraljevstvo ovoga svijeta nego Kraljevstvo nebesko. Braćo i sestre, sve vas pozivam – OBNOVIMO VJERU U ISUSA KRISTA! Srca gore! Ako je On uz nas, tko će protiv nas?

Još jednom, želim sretan i blagoslovljen Božić i novu godinu vama i vašim obiteljima. Ustrajno ću vas uključivati u molitve, posebno u slavlju sv. mise.
Pozdrav vam i blagoslov,

don Ivan Šibalić
župnik