Svečano proslavljena župna svetkovina

Salezijanci i župljani župe Marije Pomoćnice svečano su proslavili župnu svetkovinu u petak, 24. svibnja.

Mons. Juraj Batelja, postulator kauze bl. Alojzija Stepinca, predslavio je misno slavlje uz koncelebraciju desetak svećenika salezijanaca.

Mons. Batelja nadahnuto je govorio o kardinalu Stepincu, njegovoj pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji, osnivanju župa u predgrađima Zagreba među kojima je i Knežija, Stepinčevoj odanosti Crkvi i Papi u trenutcima nakon Drugog svjetskog rata.

Uoči početka mise mons. Batelja blagoslovio je sliku Romola Venuccija, riječkog umjetnika iz 20. stoljeća koji je početkom ’70. godina prošlog stoljeća naslikao sliku „Croatia Cruciata“ koju su naručili salezijanci. Slika je tijekom postojanja bivše države sakrivana od komunističkih vlasti pa je bila prilično oštećena. Nedavno je sliku restaurirao Željko Šegović. Slika prikazuje povijesne hrvatske osobe, te je jedna od prvih slika na kojoj je naslikan kardinal Stepinac. Trajno će biti postavljena u sakristiji crkve na Knežiji.

Nakon mise ulicama Knežije prošla je procesija s kipom Marije Pomoćnice. Veliko slavlje na župnom dvorištu završili su mladi molitvom krunice.

Župni blagdan uz brojne župljane i Marijine štovatelje pristigle iz drugih župa, posebno susjednog Jaruna, uveličali su veliki župni zbor i gotovo četrdeset ministranata.