Devetnica i svetkovina sv. Ivana Bosca u godini 200. obljetnice njegova rođenja

DvjestotaObljetnica1

U godini proslave 200. obljetnice rođenja svetog Ivana Bosca salezijanci i Salezijanska obitelj u subotu, 31. siječnja osobito svečano obilježavaju svoju svetkovinu, spomendan rođenja za nebo svog začetnika i duhovnog oca, osnivača četiriju grana Salezijanske obitelji. Tom prigodom pozivaju se svi vjernici, prijatelji i štovatelji sv. Ivana Bosca i salezijanske karizme na devetnicu kojom će se kroz bogat duhovni program pripremiti za proslavu.
Na svetkovinu sv. Ivana Bosca središnje slavlje na razini Hrvatske salezijanske provincije je u župi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji gdje svečanu svetu misu u 18.30 sati predslavi mons. Alessandro D’Errico, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. Na svetoj misi očekuje se veći broj redovničkih poglavara i poglavarica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te brojni salezijanci iz odgojno-pastoralnih zajednica Hrvatske salezijanske provincije. Toga dana svete mise su još u 7 i u 9 sati, a u 17 sati održat će se prigodna priredba na kojoj će nastupiti djeca, mladi i odrasli.
Devetnica uoči svetkovine započinjat će molitvom časoslova svakoga dana u 18 sati u Crkvi Marije Pomoćnice na Knežiji. Samo će posljednjeg dana uoči blagdana devetnica započeti svetom misom, nakon čega će se moliti svečana pjevana Večernja. Misna slavlja u devetnici predvodit će svećenici Trešnjevačkog dekanata i salezijanci.

Prvi dan devetnice, 22. siječnja spomendan je blažene Laure Vicuñe. Program u crkvi započet će u 17.30 sati, a misno slavlje u 18.30 sati predvodit će vlč. Željko Lovrić, župnik župe Sv. Leopolda Mandića u Voltinom. Misu će animirati Veliki zbor župe Marije Pomoćnice, a nakon mise bit će prilika za štovanje relikvija sv. Ivana Bosca.

Drugoga dana devetnice, 23. siječnja svetu Misu predvodi vlč. Pavao Crnjac, upravitelj kapele Corpus Domini, a misu animira Zbor gospođa.

Trećega dana devetnice, 24. siječnja slavi se blagdan sv. Franje Saleškog. Misu će predvoditi don Tihomir Šutalo, SDB, a animirati Vokalni ansambl Marije Pomoćnice. U 20 sati započet će tradicionalni, 14. po redu „Don Bosco fest“, festival duhovne glazbe na kojem će nastupiti 13 bendova i zborova.

Četvrtoga dana devetnice, 25. siječnja don Ivan Šibalić, SDB, predvodit će misu na kojoj će u zajednicu ministranata biti primljeni novi članovi. Misu će animirati Vokalno-instrumentalni sastav Marija Pomoćnica.

Petoga dana devetnice, 26. siječnja don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije predvodit će misu prigodom Dana Provincije, a misu će animirati zajednica „Božja Pobjeda“.

Šestoga dana devetnice, 27. siječnja misu će predvoditi vlč. Željko Bakšić, župnik župe Presvetog Trojstva u Prečkom, a animirati Vokalno-instrumentalni sastav Ivan Pavao II.

Sedmoga dana devetnice, 28. siječnja misu će predvoditi vlč. Danijel Dukić, župnik župe Blagovijesti – Navještenja Gospodinova u Vrbanima, a animirati Dječji zbor Marijini anđeli.

Osmoga dana devetnice, 29. siječnja misno slavlje će predvoditi vlč. Damir Ocvirk, župnik župe Sv. Josipa na Trešnjevci, a animirati Vokalno-instrumentalni sastav Put u život. Toga dana će se održati i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu s početkom u 17.30 sati.

Posljednjeg dana devetnice, 30. siječnja misu će predvoditi vlč. Damir Bačun, dekan Trešnjevačkog dekanata i župnik župe Sv. Marka Križevčanina na Selskoj cesti. Misu će animirati mladi, a nakon mise će biti svečana pjevana Večernja i molitveno bdjenje.